Cilt: 5 Sayı: 2, 30.12.2022

Yıl: 2022

Araştırma Makaleleri

Bitki Biyoteknolojisi, Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri, Biyoteknolojinin Genetik Modifikasyonsuz Kullanımı, Tarımda Bitki Islahı
Prof. Dr. Taki DEMİR Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi 0000-0002-3266-4579
Bitki Hücresi ve Moleküler Biyoloji, Meyve Yetiştirme ve Islahı, Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı (Diğer), Ormancılık
Prof. Dr. Lütfi BEHÇET BINGOL UNIVERSITY
Biyoloji, Bitki Bilimi (Diğer), Ekoloji, Topluluk Ekolojisi , Bitki ve Mantar Sistematiği ve Taksonomi
Hayvansal Üretim, Büyükbaş Hayvan Yetiştirme ve Islahı, Hayvan Yetiştirme, Küçükbaş Hayvan Yetiştirme ve Islahı
Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Mikoloji, Bitki Koruma, Fitopatoloji, Pestisititler ve Toksikoloji
Prof. Dr. Ali Rıza DEMİRKIRAN Bingöl Üniversitesi
Bitki Biyokimyası, Toprak Bilimleri ve Bitki Besleme, Bitki Besleme ve Toprak Verimliliği, Toprak Bilimi ve Ekolojisi, Toprak Ekolojisi
Prof. Dr. Veli UYGUR Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Ziraat Fakültesi 0000-0003-3971-7714
Bitki Besleme ve Toprak Verimliliği, Toprak Bilimi ve Ekolojisi
Doç. Dr. Arzu ÜNAL IĞDIR ÜNİVERSİTESİ, IĞDIR ZİRAAT FAKÜLTESİ, TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ, TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ ANABİLİM DALI
Enzimler, Endüstriyel Biyoteknoloji, Biyokataliz ve Enzim Teknolojisi
Doç. Dr. Celalettin GÖZÜAÇIK IĞDIR ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ BİTKİ KORUMA BÖLÜMÜ
Entomoloji, Eğitim, Tarımda Entomoloji
Bitki Biyoteknolojisi
Doç. Dr. Fethi Ahmet ÖZDEMİR BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ
Biyoloji
Doç. Dr. Mustafa Kenan GEÇER ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ 0000-0003-1959-9909
Meyve Yetiştirme ve Islahı
Tarımda Bitki Biyoteknolojisi, Tarla Bitkileri Yetiştirme ve Islahı, Agronomi
Dr. Öğr. Üyesi Fatih DEMİREL Iğdır Üniversitesi Iğdır Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü 0000-0002-6846-8422
Bitki Doku ve Organ Kültürü, Tarımda Bitki Biyoteknolojisi, Tahıllar ve Yemeklik Tane Baklagiller
Dr. Öğr. Üyesi Fatih GÖKMEN IĞDIR ÜNİVERSİTESİ, IĞDIR ZİRAAT FAKÜLTESİ 0000-0003-3371-1186
Toprak Bilimleri ve Bitki Besleme, Toprak Bilimi ve Ekolojisi
Dr. Asude ÇAVUŞ YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ 0000-0001-8328-4675
Uygulamalı Bilgi İşleme, Ekoloji, Hidrobiyoloji, Doğal Kaynak Yönetimi, Ekolojik Uygulamalar, Çevresel Biyojeokimya, Su Kalitesi ve Su Kirliliği, Yüzey Suyu Kalite Süreçleri ve Bozulmuş Tortu Ölçümü, Matematik, Çevre Mühendisliği, Yenilenebilir Enerji Sistemleri, Atıksu Arıtma Süreçleri, Tarımsal Yapılar, Limnoloji, Hayvansal Üretim, Hayvan Besleme, Sucul Kültür ve Balıkçılık, Avlanma Sonrası Balıkçılık Teknolojileri (Ulaşım dahil), Balık Yetiştiriciliği, Balık Zararlıları ve Hastalıkları, Su Ürünleri Teknolojileri, Sucul Kültür ve Balıkçılık Stok Değerlendirmesi
Dr. Muhammed Said YOLCU SAKARYA UYGUKLAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ/ZİRAAT FAKÜLTESİ/TARLA BİTKİLERİ BÖLÜMÜ
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler

Dergimiz bahçe bitkileri, bitki koruma, bitkisel ve hayvansal üretim, biyosistem mühendisliği, gıda mühendisliği, moleküler biyoloji ve genetik, peyzaj mimarlığı, su ürünleri, tarım ekonomisi, tarımsal mekanizasyon, tarımsal yapılar ve sulama, tarla bitkileri, toprak bilimi ve bitki besleme ve zootekni alanında hazırlanan araştırma ve derleme çalışmalarını Türkçe ve İngilizce dillerinde yayımlamayı amaç edinmiştir.

Journal of agriculture, Haziran ve Aralık aylarında yılda iki kez yayınlanan hakemli, akademik, bilimsel, uluslararası bir dergidir. Türkçe ve İngilizce makaleler kabul edilir ve çevrimiçi olarak yayımlanır.


JOURNAL OF AGRICULTURE YAZIM KURALLARI

 

A) GENEL

1. Sorumlu yazar makaleyi Microsoft WORD dosyası olarak gönderir.

2. Araştırma makalesi; Başlık, Özet, Anahtar kelimeler, Title, Abstract, Keywords, Giriş, Materyal ve Yöntem, Bulgular ve Tartışma, Sonuç, Teşekkür (tercihen) ve Kaynaklar bölümlerinden oluşmalıdır.

3. Derleme makalesi; Başlık, Özet, Anahtar kelimeler, Title, Abstract, Keywords, Giriş, Ara başlıklar (tercihen), Sonuç, Teşekkür (tercihen) ve Kaynaklar bölümlerinden oluşmalıdır.

4. Ana bölüm başlıkları; BÜYÜK HARFLERLE, alt başlıklarda sadece ilk kelimenin baş harfi büyük harfle diğer tüm kelimeler küçük harflerle ve koyu yazılmalıdır ve gerekli görülürse numaralandırılmalıdır.

5. Ön Kontrol ve Değerlendirme süreçlerinde yazarlar önerilen düzeltmeleri en geç 10 günde içinde yaparak göndermeleri gerekmektedir.

 

B) SAYFA DÜZENİ

1. Makalenin Türkçe ve İngilizce başlıkları ortalanmış, diğer kısımlar iki yana yaslı, bölüm başlıkları ve alt başlıklar sola yaslı olarak yazılmalı, paragraf başlarında 1 cm girinti bırakılmalıdır.

2. Metin, A4 boyutundaki sayfaya, 2.5 cm kenar boşlukları bırakılarak, 12 punto, Times New Roman yazı tipinde, APA stilinde, tek sütun, sayfalar numaralı, tek satır aralığı verilmiş olarak gönderilmelidir.

 

C) BÖLÜMLER

1. Özet ve Abstract en fazla 250 kelime,

2. Anahtar kelimeler ve Keywords, virgülle ayrılmış, en az 3, en fazla 6 kelime olmalıdır.

 

D) ŞEKİL VE ÇİZELGELER

1. Çizelge 1. “Çizelge adı veya başlığı” sayfa ortalı, bir satır boşluk, çizelge sayfa ortalı, çizelge içeriği en az 8 punto, kısaltmalar varsa açıklamaları çizelgenin altında 8-10 punto olmalıdır. Metinlerle üstten ve alttan birer boşluk ara verilmelidir.

2. Şekil sayfa ortalı, hemen altında Şekil 1. “Şekil adı veya açıklaması” sayfa ortalı olmalıdır. Metinlerle üstten ve alttan birer boşluk ara verilmelidir.

 

E) FORMÜLLER

1. Formüller 12 punto, sağa dayalı, parantez içinde numaralı, ana karakterler ve değişkenler italik, rakamlar ve matematiksel ifadeler düz olarak verilmelidir.

 

F) KAYNAK GÖSTERİMİ

1. Türkçe makaleden; tek yazar için (Soyadı, yıl), iki yazar için (Soyadı ve Soyadı, yıl), üç ve daha fazla yazar için (Soyadı ve ark., yıl) şeklinde;

2. İngilizce makaleden; tek yazar için (Soyadı, yıl), iki yazar için (Soyadı and Soyadı, yıl), üç ve daha fazla yazar için (Soyadı et al., yıl) şeklinde yazılmalıdır.

3. Eğer birden fazla kaynağa atıfta bulunulacak ise atıfların arası (;) ile ayrılmalı ve eskiden yeniye doğru sıralanmalıdır (Soyadı, 1977; Soyadı et al., 2013).

4. Eğer yazarı belli olmayan bir kaynak ise, Türkçe yazılmış makalelerde (Anonim, yıl) şeklinde,  İngilizce yazılmış makalelerde (Anonymous, yıl) şeklinde yazılmalıdır.

 

G) BİRİM VE SAYILAR

1. Sayıların yazımında ondalık ayıracı olarak sadece nokta (.) kullanılmalıdır ( 15,52 yerine 15.52),

2. Birim yazarken “/” işareti kullanılmamalı, yerine nokta konarak üslü hale getirilmelidir (g/L yerine g.L-1).

3. Çok büyük sayılarda binerli olacak şekilde boşlukla ayrılmalıdır (100675.85 yerine 100 675.85).

 

H) KAYNAKLAR

1. Kaynaklar kısmı 10 punto yazı boyutunda ve ikinci satırda 1 cm girinti bırakılarak alfabetik sırada verilmelidir.

 

Makale;

Karaoğlu, M., Şimşek, U., Tohumcu, F., Erdel, E., 2017. Determining surface soil properties of wind erosion area of Igdir-Aralik and estimating the soil loss. Fresenius Environmental Bulletin, 26(5), 3170-3175.

 

Kongre/Sempozyum;

Şimşek, U., Karaoğlu, M., Erdel, E., 2016. The change of organic soil matter content according to different product groups in the arid Turkey (Igdir plain). 27thInternational scientific-expert congress of agricultural and food industry, Bursa, Turkey, 26-28 September 2016, Book of abstract, 290. 

 

Tezler;

Acar, F., 2014. The effects of soil conditioners on water erosion in soils with different textures. Iğdır University Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi (Basılmış).

 

Kitap;

Karaoğlu, M., Şimşek, U., 2014. Toprak Fiziği Uygulamaları. Nobel Akademik Yayıncılık. Yayın No: 823. 1. Basım. 234 sayfa.

 

Web adresinden alıntı;

FAO, 2020. Classifications and standards. http://www.fao.org/economic/ess/ess-standards/en/ (Erişim tarihi:10.02.2020)

YAYIN ETİĞİ
Journal of Agriculture Dergisi, Dergipark sayfamızda yayınlanan Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından belirtilen, açık erişimde yayınlanan kılavuzlar ve politikalar doğrultusunda düzenlenmiştir. Bilimsel bir çalışma ortaya koyan kullanıcıların, bilimin ilerlemesinde doğru bir süreç takip edilerek katkı sağlaması hedeflenmektedir. Bu hedef kapsamında çalışmaların bilimsel etik ilkelere uygunluk göstermesi oldukça önemlidir.
YAZARLARIN ETİK SORUMLULUKLARI
Yazarlar özgün çalışmalarına ait verilerin doğruluğundan emin olmalı ve çalışmayla ilgili kayıtlarını olası bir talep üzerine erişimini sağlayabilmek.
Gönderilen makalenin başka bir yerde yayınlanmadığından veya kabul edilmediğinden emin olmak.
Makalede çıkar çatışması olabilecek durumların belirtilmesi.
Yazarlar yayınlama sürecinin herhangi bir aşamasında makale hakkında çıkacak yanlışların düzenlenmesi ya da geri çekme işlemleri için dergi yönetimine bilgi vermek.
Makalede yapılmış olan atıfların ve alıntıların doğru ve eksiksiz olmasını sağlamak.
Etik kurula ilişkin bilgilendirmeler için “Etik Kurul İzni” sayfasını incelemek ve insan veya hayvan denek içeren tüm çalışmalarda yazar tarafından makale ile birlikte ulusal ve uluslararası yasalara ve yönergelere uygun olmasını sağlamak, gerekli onayların alındığını onaylamak ve denek mahremiyete saygı göstermek. Etik kurul onaylarını ve araştırma detaylarını çalışmanın “Mataryel ve Metot” kısmında belirtmek.
Makalede bulunan yazar isimlerinin makaleye katkı sağlamayan kişilerin olmamasına dikkat etmek ve değerlendirme süreci başlamış bir makalenin yazar sırasını değiştirme, yazar çıkartma, yazar ekleme önerilmemelidir.
Değerlendirme sürecindeki makale aynı anda farklı bir dergiye yüklenemez. Dergide süreç tamamlandığında ve makale red edildiğinde farklı dergilere gönderilebilir.
EDİTÖRLERİN ETİK GÖREV VE SORUMLULUKLARI
Journal of Agriculture Dergisi editörleri, Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan " Code Of Conduct And Best Practice Guidelines For Journal Editors " ve "Cope Best Practice Guidelines For Journal Editors" rehberlerinde belirtilen etik görev ve sorumluluklara sahip olmalıdır.
Editörler her türlü din, cinsiyet ya da politik fikirlerin etkisinde kalmaksızın objektif ve adil bir şekilde görevlerini yerine getirmek. Yayınlanan makaleler hakkında dergi kullanıcılarından gelen tavsiye ve bildirimleri dikkate almak.
Dergiye yüklenen makaleleri bilimsel katkılarına göre değerlendirmek ve hiçbir yazara ayrıcalıklar tanımamak.
Etik ihlali üzerine yapılan şikâyetleri derginin etik ilkeler ve yayın politikalarına bağlı kalarak gerekli prosedürleri uygulamak.
Değerlendirme sürecinde olumlu hakem değerlendirmelerini dikkate almak ve yazarlardan gelen bildirimlere dönüş yapmak.
Editörler makalenin tarafsız değerlendirilmesi için editör, hakem ve yazarlar arasındaki çıkar çatışması-çıkar birliği olup olmamasını dikkate almak.
Atanacak hakemleri makale içeriğine uygun seçmek ve hakem havuzunu genişletmek.
Makale süreci tarafsız ve bilimsel olarak değerlendirilmesi için gereken tedbirleri almak.
Derginin yayın sürecinde danışma kurulunun görüş ve önerilerini dikkate almak ve makale hakkında alınacak kararlarda dergi sahibi ve yayıncı kuruluştan bağımsız hareket etmek.
Etik kurul raporu alınması gereken çalışmalarda etik kurul onayını istemek ve gönderilmemesi durumunda makaleyi ret etmek.
Tüm dergi kullanıcılarından (hakem, yazar ve okuyucu) gelen bildirimlere açık ve aydınlatıcı cevap vermek.
HAKEMLERİN ETİK SORUMLULUKLARI
Makale ile alakalı çıkar çatışması olması durumunda makaleyi değerlendirmeyi ret etmek.
Makaleyi objektif ve adil olarak zamanında incelemek ve uzmanlık alanı dışındaki çalışmaları değerlendirmeyi kabul etmemek.
Makalenin bilimsel kalitesini arttırmak adına nesnel incelemelerde bulunmak ve gerekli tavsiyelerde bulunmak.
Makale değerlendirmesinde din, cinsiyet ve siyasi fikirlerin makale değerlendirmesine olumsuz ya da olumlu etkisine izin vermemek.
Makale ve yazarlar hakkındaki bilgilerin gizlilik ilkelerine uygun şekilde hareket etmek.
Kabul ettikleri makaleyi süresinde ve etik kurallara uygun şekilde değerlendirmek.
İNTİHAL POLİTİKASI
İntihal kasti olup olmamasına bakılmaksızın etik ihlali olarak değerlendirmektedir. Çalışmalar farklı kaynaklarla benzeşmesi ve benzerlik göz ardı edilerek yayına alınması etik olmamakla birlikte suç ve kabul edilemez. Dergi Yönetimi, dergiye yüklenen çalışmalarla ilgili intihal şüpheleri karşısında COPE kurallarına göre hareket edebilmektedir.
AMAÇ VE KAPSAM
Dergimiz bahçe bitkileri, bitki koruma, bitkisel ve hayvansal üretim, biyosistem mühendisliği, gıda mühendisliği, moleküler biyoloji ve genetik, peyzaj mimarlığı, su ürünleri, tarım ekonomisi, tarımsal mekanizasyon, tarımsal yapılar ve sulama, tarla bitkileri, toprak bilimi ve bitki besleme ve zootekni alanında hazırlanan araştırma ve derleme çalışmalarını Türkçe ve İngilizce dillerinde yayımlamayı amaç edinmiştir.
Journal of Agriculture, Haziran ve Aralık aylarında yılda iki kez yayınlanan hakemli, akademik, bilimsel, uluslararası bir dergidir. Türkçe ve İngilizce makaleler kabul edilir ve çevrimiçi olarak yayımlanır.
GİZLİLİK BEYANI
Journal of Agriculture Dergisine yüklenen ve yayınlanan makalelere ait bilgiler dergi yayın etiği politikalarına göre kullanılmaktadır. Farklı amaç ve şahıslar için kullanılamaz.
ARŞİVLEME
Journal of Agriculture Dergisinde yayınlamış makaleler tam metin ve sayı tam dosyası olarak DERGİPARK sistemi üzerinde arşivlenmekte ve tüm dergi kullanıcılarının erişimine sunulmaktadır.

Journal of Agriculture gönderilen makaleler için herhangi bir işlem için yayın ücreti talep etmemektedir.